BLOG | Wanneer krijg ik een VOG?

Onze VOG-expert Elina Kurtovic schreef onlangs een blog op wettenvandebajes.nl over hoe je je als gedetineerde kunt voorbereiden op je terugkeer in de samenleving. Wil je graag weer actief jouw steentje bijdragen? Dan kun je in de gevangenis al stappen zetten om straks sneller in aanmerking te komen voor een VOG.

Lees hieronder het blog van Elina Kurtovic.

Wanneer krijg ik een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?

Grote kans dat je vroeg of laat te maken krijgt met de VOG. De VOG wordt namelijk steeds populairder. We gaan af op één miljoen aanvragen per jaar, dat is veel! Zeker als je je bedenkt dat er ongeveer twaalf miljoen mensen in Nederland tussen de 18 en 65 jaar oud zijn. 1 op de 12 vraagt dus jaarlijks een VOG aan.

Geen VOG? Betekent voor werknemers geen subsidie of keurmerken

Werkgevers kunnen soms ook moeilijk zonder VOG. Zonder dit papiertje komen ze niet in aanmerking voor subsidie, krijgen ze geen kwaliteitskeurmerk of lopen ze het risico op een boete van de Inspectie. Om maar een voorbeeld te noemen: sinds begin 2016 vragen hockeyclubs standaard een VOG van hun vrijwilligers. Deze maatregel is in gang gezet door de zaak van de Wassenaarse hockeygluurder, die stiekem meisjes in de kleedkamer filmde. Met zulk beleid laat je volgens koepelorganisatie KNHB als hockeyclub zien dat je een veilig sportklimaat serieus neemt. Sportkoepel NOC*NSF wil de VOG zelfs verplichten voor vrijwilligers van alle sportclubs.

In de gevangenis alvast voorbereiden op aanvraag VOG

Als ex-gedetineerde lijkt de kans op een baan of vrijwilligerswerk bij een leuke club zo steeds kleiner te worden. Maar gelukkig zijn er ook andere ontwikkelingen, waarmee juist wel aandacht is voor een tweede kans. Het gevangeniswezen (DJI) en de reclassering hebben zich sterk gemaakt voor meer kansen voor ex-gedetineerden. Voor gedetineerden die graag actief hun steentje willen bijdrage aan de samenleving en bereid zijn daarvoor stappen te zetten, zijn er mogelijkheden toch een VOG te krijgen (lees hieronder welke). Belangrijk is dat je hier in de gevangenis al mee kunt beginnen!

Beschrijving Getoond Gedrag

Als je je binnen de PI (Penitentiaire Inrichting) positief inzet, kan de directeur een brief voor je schrijven. Officieel heet dit een Beschrijving Getoond Gedrag. Het komt neer op een beschrijving van jouw positieve gedrag. Bijvoorbeeld welke arbeid je in de PI hebt verricht en welke cursussen je hebt gevolgd. Of welk werk je buiten de PI hebt gedaan (tijdens je PP). Het is dus belangrijk om als gedetineerde van deze mogelijkheid op de hoogte te zijn. Je doet al die inspanningen dan dus ook voor je toekomst! De Beschrijving Getoond Gedrag zal namelijk positief meewegen als je een VOG aanvraagt. Zo vergroot je dus de kans op een baan als je weer buiten bent.

Reclasseringsadvies bij aanvragen vog

Eenmaal buiten, komt vaak nog reclasseringstoezicht om de hoek kijken. Goed contact met je reclasseerder kan het krijgen van een VOG ook makkelijker maken. Je reclasseerder kan een positief advies schrijven over het risico op herhaling. De reclassering weet als het goed is precies welke risico’s een rol speelden bij het delict en hoe daaraan is gewerkt. Zij kunnen dus inschatten of die risico’s nog aanwezig zijn of niet. Als de reclassering overtuigd is dat het recidiverisico laag is en jij je duidelijk positief hebt ontwikkeld, dan kan de VOG worden afgegeven.

Terugkijktermijn voor een VOG

"Wanneer krijg ik weer een VOG?” is een van de meest gestelde vragen als het om de VOG gaat. Waarschijnlijk wil iedere ex-gedetineerde weten: na hoeveel tijd na mijn straf kan ik die VOG krijgen? Dit hangt af van een aantal punten. Bijvoorbeeld: vormt het delict een risico voor het werk dat je wilt doen? Een geweldsdelict kan bijvoorbeeld een risico zijn als je met kwetsbare personen werkt, maar niet als je een kantoorbaan wilt. Een ander belangrijk aspect is de terugkijktermijn. Valt de straf buiten de terug te kijken periode, dan wordt de VOG afgegeven. De standaard terugkijktermijn is 4 jaar. Dit betekent dat je in principe 4 jaar nadat je uit detentie bent weer een VOG kunt krijgen.

Zelf Positieve omstandigheden CreEëren

Dit betekent niet dat je altijd 4 jaar hoeft te wachten. De VOG kan ook al eerder worden afgegeven als er genoeg positieve omstandigheden zijn. Jouw persoonlijke belangen wegen dan zwaarder dan het risico. Zoals ik hiervoor heb beschreven moet je daarvoor aantonen dat je hard hebt gewerkt om je leven te beteren. Dit kan door middel van positieve referenties, zoals vanuit de PI, de reclassering of een werkgever. Of doordat je ondertussen een diploma hebt behaald. Kortom: er zijn altijd mogelijkheden om je goed voor te bereiden op je terugkeer!

Kom je er zelf toch niet uit en heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op via
020 - 60 60 680. Onze VOG-experts staan voor je klaar!

Dit artikel verscheen eerder op wettenvandebajes.nl

 

Overige publicaties