Radio 1: Interview Elina Kurtovic over gevolgen zedendelicten voor aanvragen VOG

Elina Kurtovic - VOG SpecialistElina Kurtovic werd geïnterviewd naar aanleiding van een studie van Juul Gooren over de maatschappelijk perceptie ten aanzien van jongeren die een licht zedendelict hebben gepleegd. Volgens Gooren is het stempel zedendelinquent te overdreven als het gaat om lichte zedenzaken, gepleegd door ondeugende pubers.

Na plegen van licht zedendelict haast onmogelijk om VOG te verkrijgen

Mensen die een zedendelict hebben gepleegd hebben meer moeite bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag is het zo dat een zedendelict je de rest van je leven kan achtervolgen en het onmogelijk kan maken om een VOG te verkrijgen. ‘En dat is voor cliënten heel ingrijpend’, aldus Elina Kurtovic. ‘Er wordt namelijk extra streng getoetst bij zedendelicten. Normaal is het zo, bij andere lichte misdrijven dat, als je 4 jaar lang niet met justitie in aanraking bent gekomen, je alsnog een VOG kunt krijgen.

20 jaar geen VOG na plegen zedendelict

Zelfs al ben je vier jaar niet met justitie in aanraking geweest dan nog blijft het zedendelict een rol spelen. Er zit géén tijdslimiet op. Kurtovic: ‘Ben je één keer veroordeeld dan geldt in principe dat je 20 jaar geen VOG kunt krijgen. En ben je 2 of meer keer veroordeeld dan kun je een VOG voor de rest van je leven wel vergeten.’

Geen VOG betekent dat je geen gezags-functie kunt uitvoeren

Deze strenge toets geldt voor functies met een gezags- of afhankelijkheidsrelatie. Dit zijn onder andere functie in de zorg, zoals arts of verpleegkundige, maar ook taxichauffeur of vrijwilliger. Afhankelijk van de vrijwilligersfunctie, organisatie of vereniging kan een VOG verplicht zijn.

Zedendelicten worden streng getoetst voor VOG

De strenge toetsing van zedendelicten voor een Verklaring Omtrent Gedrag is voor heel veel mensen ingrijpend. ‘Wat ons opvalt is dat het echt als een stempel wordt ervaren, het stigma dat mensen met die veroordeling krijgen opgelegd. Dit dragen ze voor de rest van hun leven met zich’, aldus Elina Kurtovic.

Lichte zedendelicten met lichte straffen

Het gaat ook om feiten waar een lichte straf voor is opgelegd, waar geen VOG voor wordt gegeven. ‘We maken wel mee dat mensen dan alsnog, na een lange tijd, last krijgen van de VOG’, geeft Elina Kurtovic aan. ‘Artsen kunnen, wanneer ze naar een ander ziekenhuis willen, problemen ondervinden van een delict dat 10 jaar geleden plaatsvond bij het aanvragen van een VOG. Terwijl die arts dan al jaren opleiding achter de rug heeft, zijn of haar specialisatie heeft afgerond en al werkzaam is geweest als arts in opleiding.’

Voorbeelden van lichte zedendelicten zijn het eenmalig kijken van kinderporno of pubers (met een klein leeftijdsverschil) die seks met elkaar hebben, waarvan de één daarna beschuldigd wordt voor ontucht. Hier wordt dan een geldboete of een werkstraf voor opgelegd. Beide incidenten kunnen 10 jaar later nog voor problemen zorgen bij het aanvragen van een VOG.

VOG toch gekregen met onze hulp

Deze mensen hebben overigens hun VOG wel gekregen met behulp van onze gespecialiseerde bijstand. Maar wij merken dat je daarvoor wel heel wat uit de kast moet trekken. Wij moeten overtuigend beschrijven én aantonen waarom iemands daden uit het verleden op dit moment geen risico meer vormen.

Herkent u zichzelf in één van bovenstaande voorbeelden of heeft u te maken met een soortgelijke situatie? Er zijn wel degelijk mogelijkheden en het einde is nog niet in zicht, zie: VOG voor zedendader werkt averechts. Neem daarom contact met ons op: wij weten wat we moeten doen en wij kunnen u ook in deze gevallen wel degelijk helpen.

Het volledige artikel en interview kunt u terug horen en lezen op radio1.nl.

Overige publicaties