Onduidelijkheid over VOG is hinderlijk voor banenjacht jongeren

Bij steeds meer banen en opleidingen wordt een VOG gevraagd. Deze VOG aanvragen lijken allemaal goed te gaan, maar 0,3 procent van de aanvragen wordt afgewezen. Echter, de groep die denkt dat ze geen VOG kunnen krijgen, vanwege een strafblad, wordt niet meegeteld.

Bang voor afwijzing van Verklaring Omtrent het Gedrag

Elina Kurtovic maakt zich vooral zorgen om de groep jongeren die bang is voor een VOG-afwijzing. Kurtovic (juridisch medewerker bij Van Oosten Advocaten en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht) kent veel jongeren met een strafblad die niet weten of ze recht hebben op een VOG. Ze weten niet waar ze aan toe zijn als ze óók al een VOG-verklaring moeten hebben voor functies als vakkenvuller of assistent fietsenmaker.

VOG probleem duidelijker in kaart brengen

Ook jongeren met een strafblad moeten een VOG kunnen krijgen, vindt Kurtovic. Jongeren gaan er soms vanuit dat ze geen VOG krijgen vanwege hun strafblad, maar dit is vaak ten onrechte. Volgens wethouder Arjan Vliegtenhart (Werk) moet duidelijker in kaart worden gebracht wanneer een VOG wel afgegeven kan worden en wanneer niet. Op initiatief van meerdere gemeenteraadsleden heeft Vliegtenhart vanavond dan ook een gesprek belegd in de ambtswoning van de burgemeester. 

Strafblad is ontmoedigend voor aanvragen VOG en banenjacht

Er moet meer onderzoek gedaan worden naar de groep jongeren die terugschrikt voor een VOG-aanvraag. Volgens Klaas Dijkhoff (Justitie) ontzegt deze groep zichzelf de kans op een baan of stage. De conclusie die jongeren nu trekken wanneer ze een VOG-aanvraag moeten indienen is dat ze deze vanwege een strafblad niet krijgen. Dit vergt dus ook meer verduidelijking aan de kant van het VOG-aanvraag proces.

Lees het volledige artikel ‘Jongere met strafblad ontmoedigd bij banenjacht’ in het Parool.

Strafblad VOG?

Ondervind je ook problemen bij het aanvragen van een VOG of denk je dat je vanwege een strafblad geen kans maakt op een VOG verklaring? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je adviseren en ondersteunen in dit proces of een eventuele afwijzing aanvechten.

Overige publicaties